Helvacıbaşı nedir?
Helva, macun ve hoşaf gibi saray tatlıları helva dükkânında yapılırdı ve burada çalışan işçilere Helvacıyan-ı Hassa denirdi. En başarılı olanlar Helvacıbaşı Çaşnigirbaşı veya Hoşafçıbaşı olurdu. Ocak 18. yüzyılda 6 usta ve 100’den fazla öğrenciden oluşuyordu.
Şahincibaşı ne iş yapar?
Şahincibaşı, Osmanlı saray teşkilatında Birun koluna bağlı Şikâr Ağa sınıfına mensup doğancıların reisi olup, Osmanlı sarayında padişahların av kuşlarının avlanması ve bakımını yapan görevlilerden biridir.
Sarayda çalışanlara ne denir?
Birun, Osmanlı saray teşkilatının “dış saray” olarak adlandırılan ve önemli saray personelini barındıran idari kısmıdır. Birun bölümündeki görevliler arasında Yeniçeriler, doktorlar, terziler ve muhafızlar yer alırdı.
Osmanlıda aşçı başına ne denirdi?
Osmanlı saray mutfağının diğer bölümlerinde çalışanları görevlendiren, iş akışını kontrol eden ve yemeklerin servise sunulmadan önce kalitesini bizzat kontrol eden kişiye (baş aşçı) “baş aşçı” denir.
Has Odabaşı nedir ne iş yapar?
Sultanın can güvenliğini de sağlamakla görevli olan Hasoda halkı başlangıçta 32 kişiden oluşuyordu. Osmanlı saray teşkilatında bir sonraki görevliler Has Odabaşı, başında Has Odabaşı, Silahtar, Çuhadar, Rikâbdar, Tülbent Gulam ve Miftah Gulam’dı.
Emiri Şikar nedir?
Türk Selçukluları döneminde, Sultan’ın av işlerini düzenleyen emirlere Emir-i Şikar denirdi. Bu emirlerin Sipeh salar-ı Kebir, Uluğ emir es-Sayd, hâsbeg gibi unvanları vardı (Çetin 2007: 189). Büyük Selçuklular döneminde, av işleriyle ilgilenen görevlilere Emir-i Şikar veya Bâzdâr denirdi (Ravendî 1999: 262, 282).
Fabrikada ustabaşı ne iş yapar?
Usta nedir sorusunun cevabı kısaca, insan tarafından hazırlanan ürün veya projeleri gerçekleştiren işçi ekibini denetleyen profesyonel grubun bir çalışanı olarak cevaplanabilir. Usta, projelerin veya üretilen ürünlerin zamanında tamamlanmasını sağlamak için tüm işçiler ve yönetimle birlikte çalışır.
Sarayda erkeklere ne denir?
Osmanlı İmparatorluğu’nda harem, herkesin giremediği bir ortamdı. Harem, tam anlamıyla “dokunulmaz, kutsal” anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nda Harem-i Hümayun, devlet adamlarını yetiştiren Enderun okullarına paralel bir kurumdu. Osmanlı haremine kabul edilen erkek hadım hizmetkarları (tavaşiler) iki gruba ayrılırdı: beyaz hadımlar ve siyah hadımlar.
Saraydaki kadınlara ne denir?
Harem özeldir. Müslüman coğrafyalarında, harem adı verilen kutsal topraklar ve kutsal binalar ile saray/evdeki kadınların temsili arasında ataerkil bir ilişki vardır ve bu, şu erkek kodlarını ortaya çıkarır: mülkiyet, yasaklama ve yönetim.
Hadım edilmiş erkeğe ne denir?
Daha sonra, hadımlar Gürcüler, Ermeniler ve Çerkeslerden satın alınmaya ve tedarik edilmeye başlandı. Osmanlı hareminde istihdam edilen bu beyaz hadımlara beyaz ağalar denirdi. III.
Aşçının üstü nedir?
Şef, en temel tanımıyla, yiyecekleri yenilebilir veya içilebilir hale getirmek için çeşitli teknikler kullanan kişileri ifade eder. Öte yandan, her zaman en çok aranan çalışan gruplarından biri olan aşçılardan da sorumludurlar.
Eskiden mutfağa ne denirdi?
Bu hikayeyi, bin yıl önce Orta Asya bozkırlarında yaşayan ve Anadolu’ya göç eden atalarımız olan en eski Türklerden başlayarak anlatmak istedik. “Mutfak” kelimesi Arapça “matbah” kelimesinden gelip dilimize yayılmadan önce, mutfak yerine “aşevi, aşevi, bakkal” kelimelerini kullanıyorduk.
Aşçının erkek yardımcısı ne denir?
yardımcı şef; Profesyonel çalışan, menüleri hazırlamada, maliyetleri hesaplamada, mutfakta yapılacak işleri koordine etmede ve çalışanlara görev atamada şefe yardımcı olan profesyonel kişidir. Mutfak yönetiminde şeften sonra sorumlu olan kişinin tanımı, yardımcı şef nedir sorusuna cevap olarak ifade edilebilir.
Helva sohbeti nedir?
Bu gelenek, özellikle Ramazan geceleri ve kış aylarında insanların bir araya gelip sohbet ettiği, yemek pişirdiği ve helva paylaştığı özel toplantıları ifade eder. Helvanın kökeni konuşur; toplumumuzun derinliklerine, insanların bir arada olmanın ve paylaşmanın mutluluğunu yaşadığı zamanlara kadar uzanır.
Helvacı Ali ilk nerede kuruldu?
İdris Efendi, İnegöl’de helva, boza ve şıra üretimi yapan aile işletmesini sürdürmüş ve bugün 4. nesilde var olan bu asırlık lezzetin temellerini atmıştır. 1900 yılında İnegöl’de ilk helva, boza ve şıra dükkanımızı İdris Efendi’s’de açmış bulunmaktayız.
Helvacık nedir?
Seyidoğlu Sade Tahin Helvası, Helvacık Sade 20 gr, en kaliteli susamların seçilip özel taş değirmenlerde özenle ezilerek, doğal tatlandırıcılar kullanılarak hazırlanan, Seyidoğlu ustalığının deneyimiyle üretilen geleneksel bir Türk tatlısıdır…
Kuşhane nedir Osmanlı?
Kuşhane, evcil kuşların beslendiği büyük kafeslere verilen addır. Kuşhane, Osmanlı saraylarında padişahların yemeklerinin hazırlandığı mutfaktır.