İtiyat ne demek Osmanlıca?
Avd, bir yere geri dönmek ve bir şeye baştan başlamak anlamına gelirken, itiyat kelimesinin sözlük anlamı alışkanlıktır. Kelime, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bazı metinlerde gelenek, görenek ve örf anlamında da kullanılmaktadır.
Tutya ne demek Osmanlıca?
Arapça tūtiyāˀ توتياء “çinko oksit minerali, rastık” kelimesinden türetilmiştir.
Usat ne demek Osmanlıca?
(ﻋﺼﺎﺕ) i. (Ar. ‘āsī’nin çoğulu ‘uṣāt’tır) Âsîler, isyancılar, isyankârlar: Efendilere merhamet ve mağfiret gösteren / Gönüllerin dertlerini iyileştiren (Aziz Mahmud Hüdâyî).
Tesanüd Osmanlıca ne demek?
Sözlükte, “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sened kökünden gelen tesânüd, “dayanmak, yaslanmak” (istinâd) ve “her topluluğun kendi bayrağı altında toplanması” olmak üzere iki ayrı anlama gelir (Cevherî, eṣ-Ṣıḥâḥ, m. “snd”; Lisânü’l-ʿArab, m. “snd”; Tâcü’l-ʿarûs, m. “snd”).
İtiyat nedir?
Bir işi kolayca yapma alışkanlığı anlamında ahlak terimi. İnsanların etkisi altında kendini gösteren ve iyi veya kötü olarak nitelendirilmesine yol açan ruhsal nitelikler, alışkanlıklar ve iradi davranışların bütünü; ilgili bilim dalı.
İtiyat nedir cümle içinde kullanımı?
İTİYAT KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE KULLANIMI – Kâğıtlarını kendi eliyle cilalayıp bitirme alışkanlığı vardı.
Tevellüt Osmanlıca ne demek?
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “v-l-t” kökünden türemiştir. “Vücud” kelimesiyle aynı kökten gelir ve “doğum, doğma” anlamına gelir. Türkçede Tevellüt, bir varlığın doğumunu veya doğum anını ifade eder.
Tiri ne demek Osmanlıca?
Bu kelimeler arasında “Tîr” ve Türkçe karşılığı “ok” yer alır. Şiir metinlerinde genellikle silah unsuru olarak kullanılan bu kelimelerden biri olan “tir”in “Utarit” anlamı da şairler arasında popülerdi.
Tutiya ne demek?
İsim. [1] (Kimya) Çinko.
Tûğ ne demek Osmanlıca?
Tuğ, Toğ veya Tuk, Türk ve Altay halklarının devlet geleneğinde egemenliğin simgesidir. Bayrağın tepesine tutturulan at kuyruğu, saçtan yapılmış bir flama şeklindedir.
Hû ne demek Osmanlıca?
Hu (Arapça هو), “O” anlamına gelen bir Arapça terimdir. Tasavvuf edebiyatında, genellikle Allah’a atıfta bulunmak için kullanılır.
Osmanlıca uş ne demek?
1. Eski Türkçede hayret, şaşkınlık ifade eden bir ünlem eki olarak da kullanılan uş, günümüzde Anadolu ağızlarında yapı olarak aynı olmakla birlikte anlam bakımından bazı değişikliklere uğrayarak kullanılmaktadır.
Tesrih ne demek Osmanlıca?
Sözlükte “kesmek, kesmek, bölmek” anlamlarına gelen teşrîh, “açmak, açıklamak” anlamına gelen şerh kökünden türemiş olup tıpta “cesedin açılarak muayene edilmesi, otopsi” anlamına gelir; ilmü’t-teşrîh ise anatomi bilimidir.
Tenasüd ne demek?
Dayanışma: “Birbirine güvenmek, birbirinden güç almak, dayanışma içinde olmak, belirli bir amaç için birlikte çalışmak” anlamına gelir. Evren aynı zamanda bir fabrika gibi çalışır. İçindeki tüm unsurlar, tüm sistemler birbirlerine yardım eder ve düzenli bir dayanışma içinde hareket eder.
Tezhib ne demek Osmanlıca?
Tezhip (Osmanlı: Tezhib) kelimesi Arapça zeheb (altın) kökünden türemiştir ve “altına” anlamına gelir. Çoğul hali “Tezhibat” “altın süslemeler” anlamına gelir. Günümüzde kitap tezhipleme, çoğunlukla İslami kökenli olan kitap süsleme sanatını ifade eder.
Teessüre ne demek?
Üzülme, üzülme, üzüntü, keder: İlk defa hastaneye benimle birlikte gelen arkadaşım hayret ve keder halindeydi (Peyâmi Safâ).
Muvazene nedir?
Muvazen kelimesi denge veya denklik olarak ifade edilir. Bu bağlamda “denge” kelime grubuyla da ifade edildiği söylenebilir. Türkçe karşılığı göze çarpar ve “dengeleme” olarak kullanılır.
Bedbin olmak nedir?
Bedbin, Farsça kökenli bir kelimedir ve karamsar, umutsuz, kötümser anlamına gelir. Bedbin kime denir? Bedbin kelimesi üzgün ve karamsar insanlar için kullanılır. Bir cümlede karamsar ve kötümser bir kişiden bahsetmek istediğinizde Bedbin kelimesini kullanmak doğrudur.
Tenasuh nedir Osmanlıca?
Tenasüh, Arapça neş kökünden gelir ve “iptal etmek, iptal etmek, kopyalamak, kopyasını yapmak” anlamlarına gelir (Kanar, 2011).