Bucak eskiden nereye bağlıydı?
Bucak, 1909 yılına kadar Teke (Antalya) Sancağı’na bağlı bir belediye iken, bu tarihten sonra Burdur’a bağlı bir belediye olmuştur. Bucak belediyesinin Antalya’ya uzak olması ve nüfusun çoğunlukla Burdur’a bağlı olması nedeniyle, 1909 yılında halkın isteği ve zorunluluk nedeniyle Burdur’a bağlanmasına karar verilmiştir.
Bucak neyi meşhur?
Salep’in Tarihçesi Bildiğiniz gibi Türkiye’nin en iyi salebi Burdur Bucak’tan çıkar.” Bu sözler Bucak Salep’i meşhur etti. “Bucak salep” kelimeleri artık birlikte anılıyor.
Burdur Bucak hangi boydan?
Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.
Bucak ne zaman ilçe oldu?
Eski adı Oğuzhan’dır. Bu isim, ilçeye yerleşenlerin büyük Hun hükümdarı Oğuz’un soyundan geldiğini gösterir. 30 Mayıs 1926’da çıkarılan bir kanunla ilçenin adı “Bucak” olarak değiştirilmiştir. Bucak’ın bulunduğu bölge tarih boyunca Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliğinde kalmıştır.
Bucak’ın kaç köyü var?
Bucak ilçesi 1926 yılında kurulmuş olup 35 köy ve 20 mahalleden oluşmaktadır.
Bucaklar aslen nereli?
Nüfusu 150 bin kişi olan aşiret, 19. yüzyılın başlarında Diyarbakır’dan Siverek’e göç etti. Şeyh Sait ayaklanması sırasında devletin yanında yer aldılar. PKK’ya karşı mücadelede de Türkiye’nin yanında yer aldılar. Aşiretin tanınmış isimlerinden biri de Sedat Bucak.
Bucaktan ne alınır?
Bucak’ta Kremna, Sia Antik Kenti, Susuz Kervansarayı ve İncirhan’ı ziyaret edip yöresel mutfağın tadına bakabilirsiniz. Bucak’ta ayrıca magnet, bakır çaydanlık, ceviz ezmesi, haşhaş ezmesi gibi hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.
Burdur Bucak’ın nüfusu kaç?
İlçe merkezindeki nüfusun 22.184’ü kadın, 21.905’i erkektir. Kasaba ve köylerin nüfusu 20.821’dir. Öte yandan, kasaba ve köyleri de içeren Bucak ilçesinin toplam nüfusu 2016’da 64’tür.
Bucak’ta ne var?
Bucak ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sia, Kremna, Milyas, Kodrula ve Komama antik kent kalıntıları, Susuz Kervansarayı ve İncirhan Kervansarayı günümüze kadar ulaşmış tarihi eserlerden bazılarıdır. Bucak, Antalya yolu üzerinde yer almakta olup Burdur’un en büyük ilçesidir. Güncel nüfusu 66156’dır.
Burdur halkı nereden gelmiştir?
1071-1100 yılları arasında Anadolu’ya gelen Türklerden Kınalı aşireti Pisidia’ya gelerek Burdur’a yerleşmiştir. Selçuklu devletinin egemenliğine giren şehir, 1075-1120 yılları arasında sınır kasabası olarak varlığını sürdürmüştür.
Bucaklar Türkmen mi?
Bucak’ın nüfusu çoğunlukla Türkmenlerden oluşmaktadır. Mevcut Suriye haritasında Simple ismiyle kayıtlı olan bu Bucak’ın eski ismi Bucak’tır. Son zamanlarda sıkça kullanılan “Bayır-Bucak-Türkmenler” ifadesi, bahsettiğimiz Bayır ve Bucak isimlerinden gelmektedir.
Burdur’da hangi yörükler var?
Burdur. Geygel Yörükler de Karaçallı köyüne yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kestel Dağları bölgesindeki Kızılkaya köylerinden Kemer Elmacık köylerine kadar uzanan perakende göçebelerdir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kurmuşlar.
Bucaklar ne zaman kaldırıldı?
2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Belediye Kanunu, Türkiye’nin 27 büyük ilindeki tüm bucak tüzel kişiliklerini ve kuruluşlarını ortadan kaldırdı. Bucaklar da 2014 yılında resmen ortadan kaldırıldı.
Nahiyeler ne zaman kaldırıldı?
Kasaba statüsü ilk olarak 1871 tarihli Vilayetlerin Genel İdaresi Hakkındaki Nizamname ile oluşturulmuştur. 1945 yılında Anayasa’nın metninin sadeleştirilmesiyle “kasaba” ismi “ilçe” olarak değiştirilmiş ve 1970 yılından sonra teşkilat kademeli olarak kaldırılmıştır.
Bucakta zeytin yetişir mi?
Burdur İli Zeytin Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Bucak İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 130 çiftçiye 9’unculuk ödülü verildi.
Burdur il olmadan önce nereye bağlıydı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur Isparta’dan ne zaman ayrıldı?
1920 yılında bağımsız sancak olan Burdur, 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanından sonra il olmuştur.
Burdur’un eski adı nedir?
Bizans döneminde bölgeye Polydorion adı verilmiştir. Burdur isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşıran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları, “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Of önceden nereye bağlıydı?
Osmanlı İmparatorluğu’nun idari reformları kapsamında 1867’de Trabzon ili kurulduğunda Of, o ilin Trabzon Sancağı’na bağlandı. Of kazası, yerleşimin ileri gelenlerinin isteği üzerine 13 Mart 1881’de Lazistan Sancağı’na bağlandı.