Kimler arkeolojik kazı yapabilir?
Ülkemizde yürütülen kazılar, kazı sorumlularından oluşan ekipler tarafından yürütülmektedir. Ekip üyeleri arasında arkeologlar, sanat tarihçileri, hititologlar, Sümerologlar, antropologlar, jeologlar, epigrafistler, mimarlar, restoratörler, konservatörler gibi uzmanlar ve ayrıca ilgili üniversite bölümlerinin öğrencileri ve çalışanları yer almaktadır.
Kazı yapmak için nereden izin alınır?
Müze yönetimi hazine aramayı uygun görürse hazine avı izni verilir. Bu izin bir yıl süreyle verilir. Hazine avı en fazla bir ay sürebilir.
İzinli kazı yüzde kaçtır?
Bulunan hazinenin değeri, Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından yasal ödeme aracı olarak belirlenir. Hazine Devlet Hazinesine ait arazide bulunursa, arayan %50 alır; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunursa, arayan %40 alır ve arazi sahibi %10 alır.
Arkeolojik kazı için neler yapmak gerekir?
Herhangi bir kazıda uyulması gereken bazı teknik kurallar vardır: 1.- Kazı alanının belirlenmesi, 2.- Kazıya başlamadan önce yapılacak çalışmalar, 3.- Kazı araç ve gereçleri, 4.- Buluntuların değerlendirilmesi.
Arkeolog belgesi nasıl alınır?
Arkeolog nasıl olunur? Arkeolog olmak için bir üniversitede temel arkeoloji dersini başarıyla tamamlamak gerekir. Dört yıllık temel arkeoloji dersini başarıyla tamamlayanlar arkeolog unvanını alırlar.
Arkeolog ne kadar maaş alır?
Bu grafikteki veriler ne anlama geliyor? Ankete katılan kullanıcıların maaş verilerine göre bir arkeoloğun ortalama aylık maaşı 40.500 TL’dir. Arkeologlar için en düşük ortak maaş 32.400 TL iken en yüksek maaş 100 TL’dir.
Yapı ruhsatı olmadan kazı yapılır mı?
Yapı ruhsatı alınmadan kazı yapılamaz. Ancak yapı ruhsatı alınmadan önce, mal sahibinin talebi üzerine, kazı ve zemin iyileştirme projesine dayalı olarak toprak etüdü veya toprak iyileştirmesi yapılması için ilgili belediye tarafından kazı ruhsatı verilebilir. Kazı ruhsatı (kazı izni);
İzinsiz kazı yapmanın cezası ne kadardır?
Tarihi eserleri bulmak için izinsiz kazı veya sondaj yapanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. İzinsiz hazine arayanlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Dedektörle yakalanmanın cezası nedir?
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 74. maddesine göre, izinsiz define arayanlara üç aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.
Tarihi eser bulunca devlet ne kadar veriyor?
* Eserin başkasına ait bir mülkte bulunması halinde bakanlık, “varlığın varlık bedeli”nin yüzde 80’ini bulan kişi ile mülk sahibi arasında eşit olarak paylaştıracak. * Vatandaş, devlet arazisinde kültür varlığı çıkarırsa “eserin takdir edilen bedeli”nin yüzde 40’ını ödül olarak alacak.
Gömü bulmak helal mi?
Hazine aramak ve bulunursa bunlara sahip olmak caiz midir? Günümüzde hazine avcılığı “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” ve diğer ilgili yasalara uygun olarak yapılmaktadır. Bu mevzuata aykırı olarak hazine avcılığı yapmak, kamu ve bireysel hakların ihlali olduğu için caiz değildir.
Gömü bulunursa devlet ne kadar ödüyor?
Define, devlet hazinesine ait arazide bulunursa, yüzde ellisi define avcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunursa, yüzde kırkı define avcısına, yüzde on ise arazi sahibine verilir.
Arkeolojik kazılara kimler katılabilir?
Burada da arkeolojik kazılar sırasında ekip listesinde ismi olmayan kişiler en fazla bir hafta süreyle arkeolojik kazılarda konaklatılabilir. Bakanlığın kazılara göndereceği temsilcilerin inisiyatifi önemlidir.
Resmi kazı izni nasıl alınır?
Kazı veya define avı yapılacak alana en yakın müze müdürlüğü veya mülki amirlikle iletişime geçip gerekli izni almalısınız. Başvuruda bulunmak için dilekçe, aranacak alanın tam konumu ve bölgenin haritası gibi belgeler talep edilir.
Kazı başvurusu nasıl yapılır?
Define avcılığı, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 50. maddesi ve buna göre çıkarılan Define Avcılığı Yönetmeliği uyarınca izinlidir. Define avcılığına çıkmak isteyen herkes, define aramak istediği yerin müze müdürlüğüne dilekçe vererek başvuruda bulunmalıdır.
Kimler arkeolog olabilir?
Üniversitelerin arkeoloji bölümünden mezun olanlar arkeolog olurlar. Arkeologlar, antik uygarlıkları incelemek, önemli eserlerin korunmasını sağlamak ve laboratuvar testleri yapmak için kazılar yaparlar.
Arkeolojik sit alanında kazı yapılır mı?
Birinci sınıf arkeolojik sit alanına inşaat yapılabilir mi? Bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmez, imar planlarında sit alanı olarak belirlenmiş olup bilimsel kazılar dışında kazı yapılmasına izin verilmez.
Arkeolojik kazı yapanlara ne denir?
Arkeologlar, insanlık tarihi ve tarih öncesi hakkında bilgi toplamak için eski uygarlıkların geride bıraktığı mimari yapıların, nesnelerin, kemiklerin vb. kalıntılarını inceler. Kazılar yoluyla aletleri, mağara resimlerini, bina kalıntılarını gün ışığına çıkaran, bunları inceleyen, değerlendiren ve koruyan kişidir.
Arkeolog olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
İşin gerektirdiği nitelikler: – Açık havada çalışmaktan korkmayan kişiler olmalıdır. Neden-sonuç ilişkisi.