İçeriğe geç

İSme Gelen Çoğul Eki Nasıl Yazılır

Soy isme gelen çoğul eki nasıl yazılır?

Özel isimlere “aile, ev, soy, köken” anlamını katan “–ler, –gil” ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.

Çokluk eki özel isimlerde nasıl yazılır?

UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…

Lar ler eki hangi durumlarda ayrı yazılır?

Ki eki nasıl yazılır? “Ki” ekinin sonuna çoğul ekleri -ler, -lar eklenir. Kelimenin anlamı varsa yanına yazılır; anlamsızsa ayrı yazılır.

Çoğul eki nasıl yazılır TDK?

Özel isimlere eklenen -ler -lar ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Bileşik isimler olarak yazılırlar. -ler-lar ekleri, sözde çokluk ekleri, çekim ekleri olarak adlandırılır. Özel isimlerdeki çekim eklerinden önce kesme işareti koyma kuralı çokluk ekleri için geçerli değildir.

Soy isme gelen ek ayrılır mı?

Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. A. Özel ad, soyad ve lakaplar: Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Gül Baba, Sultan Ana, Yurdakul’dan, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat. Bunlar Emre, Namık Kemal.

Ayşem nasıl yazılır TDK?

Kesme işareti hakkında bilgi içeren TDK Yazım Kılavuzu kategorisinde, özel isimlere eklenen çokluk ekinin ayrılmadan yazıldığı belirtilmektedir. Bu nedenle Ayşe kelimesinden sonra -ler eki kullanılıyorsa, bu ekin kesme işaretiyle ayrılmadan yazılması gerekmektedir.

Hangi ekler kesmeyle ayrılmaz?

Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türk Dil Kurumu’na, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na, Türk Dili ve Edebiyatı Dairesi Başkanlığı’na; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu’ndan Yürütme Kurulu’na; Türkiye Büyük Millet Meclisi…

Çokluk eki isme gelir mi?

Çoğul ekleri veya çoğul ekleri, tekil isimlerin sonuna eklenerek çoğul anlam katan eklerdir. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler’dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.

Şahısa mı şahsa mı?

Çekimlemetekilyalınşahısbelirtmeşahsıyönelmeşahsabulunmaşahısta40 satır daha

Çoğul isimler nasıl yazılır?

Çoğul isimler: Çoğul isimler, tekil isimlere ler-lar eki getirilerek oluşturulur.

Çoğul ekleri nelerdir?

Başka bir kaynakta bu kavram şu şekilde tanımlanmaktadır: “Tekil yerine çoğulluğu belirten bir gramer kategorisi. –ler (göz-ler), -imiz (göz-umuz, gozler-imiz), -k (git) ekleriyle Türkçe çoğul -t-k, git-sek), -iz git-iz), -uz (gidiyor-sun-uz), -lim gide-lim), vb.” (Vardar, 1998, s. 65).

Alilerin evi nasıl yazılır?

ALILER KELİMESİNİN ANLAMI Türkçe yazım kurallarına göre, özel bir isme eklenen “-ler” eki bir kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla Ali’s olarak yazılır. Doğru kullanımı Aliler olmalıdır.

Çoğul eki olduğunu nasıl anlarız?

Çoğul ekleri Çoğul eki “-lar/-ler”, eklendiği ismin sayısal çoğulluğunu belirtir. Bunun dışında cümleye kattığı çeşitli anlamlar da vardır.

Özne çoğul olunca yüklem nasıl olur?

Öznenin bir kişi veya başka bir canlı varlık olması da yüklemin tekil veya çoğul doğasını etkiler. Özne bitkiler, hayvanlar, cansız nesneler veya soyut kavramlar olduğunda yüklem her zaman tekildir. İnsanlar çoğul özne olduğunda yüklem tekil veya çoğul olabilir. “Çocuklar geldi.” / “Çocuklar geldi.”

Annemgil nasıl yazılır?

Tek biçimli eklerimizden biri olan +gil, isim eklerinde sıklıkla yer alır ve annemgil, Fatherngil, Ablasıgil gibi örneklerde görülür.

Soy isim kelimesi nasıl yazılır?

C. Büyük harfle başlayan özel isimler: 1. Büyük harfle başlayan şahıs ve soyadları: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen , vesaire.

Cümle içinde isim soy isim nasıl yazılır?

Cümleler arasında bir harf boşluk bırakılır. B. Özel isimler cümle başında ve cümle içinde büyük harfle başlar: – Kişi adları ve soyadları: Ali, Zeynep, Mehmet, Fatma, Ahmet Hamdi Tanpınar…

Çoğul eki isme gelir mi?

Çoğul ekleri veya çoğul ekleri, tekil isimlerin sonuna eklenerek çoğul anlam katan eklerdir. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler’dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.

Ahmet Beyler nasıl yazılır?

+LAr ekinin çoğulluk belirtmediği durumlarda, örneğin birine hitap ederken, +lAr eki saygı göstergesi olarak kelimelere eklenir. Örneğin: Ahmet Bey geldi. (Bağlama göre, sadece Ahmet Bey gelmiş olabilir veya belki Ahmet Bey ve ailesi de gelmiş olabilir.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir