Satış yapılan mal geri alınır mı?
TBK’nın 235. maddesi çerçevesinde, alıcının satılan malın bedelini ödemede veya devretmede temerrüde düşmesi halinde, satıcı, başka bir işlem yapmadan satıştan dönme hakkını kullanabilir.
Satıcı ürünü iade almak zorunda mı?
Mağazalar yasa gereği sattıkları ürünleri herhangi bir gerekçe göstermeden iade etmekle yükümlü değiller.
Satılan mal kaç gün içinde iade edilir?
Mesafeli satın alımlarda satıcı, cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on dört gün içinde tüketicinin ödediği bedeli iade etmekle yükümlüdür. Ayrıca tüketici, cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde satın aldığı malı iade etmek zorundadır.
Hangi ürünler geri iade edilemez?
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, çabuk bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler ile kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Hangi durumlar mal kaçırmaya girer?
Miras yoluyla mal kaçakçılığının sorun olduğu durumlarda karşımıza iki süreç çıkmaktadır. Biri, tarafların aslında yapmak istedikleri ancak bazı sebeplerden dolayı sessiz kaldıkları bağışlama süreci; diğeri ise görünüşte bir satış veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasıdır.
Satış talebi ne zamana kadar geri alınabilir?
Değişiklikten önce haciz sırasında yürürlükte olan İİK’nin 106. maddesine göre, taşınmazın satışını talep etme süresi iki yıldır. Alacaklının satış talebi, ilgili avans ödemesinin yapıldığı gün yapılmış sayılır. Geçerli bir rehin hakkı olmaksızın yapılan teklifin iptaline karar verilmesi gerekir.
İade kabul etmeyen satıcı nereye şikayet edilir?
Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.
Satıcı iadeyi onaylamazsa ne olur?
Satıcı iade edilen ürünü teslim aldıktan sonra 48 saat içinde onaylamazsa sistem tarafından otomatik olarak onaylanmış sayılır ve bankaya bağlı olarak 1-5 iş günü içinde tutar iade edilir. Satıcı gerçek kişi ise ürün bedeli iade edilir, hizmet bedeli iadeye dahil değildir.
14 gün koşulsuz iade hakkı kalktı mı?
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne uzatılması 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Cayma hakkının kullanılması hariç olmak üzere yeni düzenlemenin hükümleri 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Satıcı aldığım ürünü iptal edebilir mi?
Evet, satıcılar isterlerse siparişlerini iptal edebilirler.
İade kabul etmemek yasal mı?
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, mağazada görüntülenerek satın alınan ürünler için cayma hakkı öngörmemektedir. Kanuna göre mağazalar, sattıkları ürünleri sebep göstermeden iade etmekle yükümlü değildir.
Hangi ürünlerin iadesi olmaz?
Hangi ürünler iade edilemez?Hijyen ve sağlıkBozulabilir/alışılmadık ürünlerİç çamaşırı ve mayoMakyaj malzemeleriTek kullanımlık ürünlerKulaklıklar, kulak içi kulaklıklar ve diğer kişisel bakım ürünleriDiş fırçası, tıraş bıçağı ve tıraş makinesi gibi kişisel bakım ürünleriYiyecekİçeceklerÇiçeklerKozmetik ürünleriİlaçlar2 satır daha• 18 Nisan 2024
Satıcı iade yok diyebilir mi?
Hayır, yapamazsınız. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, tüketicilerin mağaza ve iş yeri gibi satış noktalarında yapılan peşin satışlarda, satılan malın ayıpsız olması halinde değişim veya iade hakkı bulunmamaktadır.
Mağazanın iade almama hakkı var mı?
Mağazadan satın alınan ürünler için cayma hakkı. 6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da, mağaza veya işyerinde görülerek satın alınan ürünler için cayma hakkı tanınmamıştır. Bu kanuna göre, mağazalar böyle bir geri ödeme almak zorunda değildir.
Hangi durumlarda iade kabul edilmez?
Genel İade Politikası Orijinal kutusu veya ambalajı hasar görmüş (örneğin, bir nakliye etiketi yapıştırılmış veya bantlanmış olması nedeniyle) ve yeniden satılabilirliğini yitirmiş ürünler için iade kabul edilmeyecektir. Bu tür ürünler başka bir müşteri tarafından satın alınamaz.
Satılan mal geri alınır mı?
Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, ayıpsız bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Satılan yer geri alınır mı?
Gayrimenkul satışı sırasında, satıcıya daha sonraki bir tarihte mülkü geri satın alma hakkı verme seçeneği vardır. Mülkün sahibi, mülkiyetini devrettiği mülkü, sözleşmede belirtilen koşullar ve bedel karşılığında, mülkü satın alan kişiyle sözleşme yaparak geri alma hakkına sahiptir.
Satış yoluyla yapılan tapu bozulur mu?
Tapu satışları çeşitli durumlarda kesintiye uğrayabilir ve taraflar arasında anlaşmazlıklara yol açabilir. İlk olarak, sözleşme taraflarından biri yükümlülüklerini yerine getirmezse tapu satışı iptal edilebilir. Tapuda yasal bir engel, kısıtlama veya kusur varsa satış iptal edilebilir.
Devredilen mal geri alınabilir mi?
Miras sözleşmelerinin tek taraflı içeriğinde iptalin mümkün olduğu varsayılmaktadır. Feragat, zorunlu olarak iki taraflı bir işlem olan feragat sözleşmesi çerçevesinde yapılmış olsa da, ölüme ilişkin tek taraflı maddi bir işlem olması nedeniyle miras bırakanın bunu tek taraflı olarak geri çekmesi mümkün olmalıdır.